Beszélgessünk

BLOG

A négy leggyakoribb kihívás a naplóírással kapcsolatban (1. rész)

döntéshozatal időgazdálkodás jóllét naplóírás személyiségfejlesztés tudatosság önismeret

Naplózási tanácsadóként és narratív coachként rengeteg példát látok arra, hogyan változtatja meg a naplóírás az emberek életét. A legtöbb ügyfelem a naplóírás pozitív hatásai közül azt emeli ki, hogy naplóíróként könnyebben tud megbirkózni a nehézségekkel, a bizonytalansággal, az érzelmi krízishelyzetekkel. Rendelkezésükre áll egy eszköz, amellyel bármikor meg tudják nyugtatni magukat, át tudják gondolni a lehetőségeiket és így gyorsabban és magabiztosabban találnak megoldást a problémáikra. Kata, az egyik ügyfelem is ezt tapasztalta, miután megtanítottam neki néhány naplózási technikát: „Ezek a gyakorlatok tényleg működnek. Hetek óta rágódtam egy munkahelyi problémán, de nem jutottam vele előre. Majd mindössze öt percnyi naplóírást követően tisztán láttam, hogy mit kell tennem. Alig akarom elhinni, hogy ilyen gyorsan jött a válasz.” Szinte mindenki, aki komolyan foglalkozik a naplóírással, hasonló élményekről számol be.

De ha ilyen egyszerű a megoldás, akkor miért nem kezd több ember naplót írni? Vagy ha el is kezdik, miért nem teszik ezt rendszeres szokássá?

 Hadd mutassak be néhány olyan szempontot, amelyek eddig talán Téged is eltántorítottak attól, hogy belekezdj a naplóírásba:

 1. Idő

„Egyszerűen nincs időm arra, hogy leüljek és írjak egy naplóbejegyzést.”

Hálás vagyok azért, hogy sokfajta emberrel megismertethettem a naplóírás és a naplózási technikák pozitív hatásait: volt köztük dolgozó édesanya, kreatív művészlélek és ambiciózus vezető is. Emiatt elmondhatom, hogy az időhiánnyal kapcsolatos belső ellenállás a legtöbbször egy egyszerű szemléletváltással eloszlatható: „A legfontosabb befektetés az önmagamra fordított idő.” Ha ezt megértjük, akkor a naplóírást nem felesleges időpocsékolásként, hanem az önmagunkba való befektetésként fogjuk megélni.

A naplóírás, különösen az általam tanított naplózási technikák nem igényelnek sok időt. A legtöbb gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, és olyan gyakran alkalmazzuk őket, ahogy arra az életünk adott szakaszában szükségünk van.

Ahogy a bevezetőben is említettem, az egyik ügyfelem, Kata számára mindössze ötpercnyi naplóírás több eredményt hozott, mint előtte a probléma hetekig tartó boncolgatása. Ez is azt mutatja, hogy a naplóírás gyakorlásával valójában időt és energiát takaríthatsz meg, ezáltal pedig jelentősen javíthatod az életminőségedet.

 2. Félelem

„Mi lesz akkor, ha valaki elolvassa, amit írtam?”

Örülök, ha az emberek megosztják velem ezt a félelmüket, mert ebből rögtön látom, hogy készen állnak arra, hogy elmélyüljenek a naplóírás gyakorlatában. Ennek ellenére, ha hajlandó vagy felfedni az igazságot a naplódban, érthető, hogy szeretnéd biztosan tudni, hogy ez csakis a Te élményeid és érzelmeid feldolgozása és a saját fejlődésed érdekében történik. Mi tehát a megoldás?

Ha úgy érzed, hogy olyan kutató szemek vesznek körül, amelyek kísértésbe eshetnek, hogy elolvassák a naplódat, akkor gondoskodj arról, hogy biztonságos helyen tárold – akár digitálisan fogsz naplót vezetni, és jelszóval véded az oldalt, akár fizikailag elrejted a naplódat egy privát helyen.

Ezután, egy személyesebb szinten békélj meg az igazsággal, amelyet feltársz magadnak a naplód oldalain. Ez alatt azt értem, hogy ne úgy tekints a naplóírásra, mint egyfajta menekülési lehetőségre az életeddel való szembenézés elől. Ha a naplódban leírtakat csak a mások elől elrejtendő titkokként kezeled, akkor megfosztod magad a valódi fejlődés lehetőségétől. Ehelyett engedd meg, hogy a naplódban feltárulkozó belső bölcsesség átformálja a világodat és elvezessen a lehető legautentikusabb élet felé. 

A következő blogbejegyzésben folytatom majd a naplóíráshoz kapcsolódó kihívások bemutatását. Két további gyakran felmerülő nehézséget fogok ismertetni, és azt is megmutatom, hogyan lehet ezeket leküzdeni. 

Ha szívesen kipróbálnád a naplóírást, de bizonytalan vagy abban, hogy hogyan is állj neki, akkor a vezett naplóírás hatékony módszer lehet számodra. A vezetett naplóírást az online workshopjaimon tudod kipróbálni, amelyeket úgy terveztem meg, hogy segítsenek túllépni ezeken a gyakori naplóírási akadályokon.

Tudj meg többet a Naplóíró Workshopokról

ÍRD KI MAGADBÓL A PROBLÉMÁIDAT - Ingyenes Naplózási Útmutató

Az önismereti munka nehéznek tűnhet, de a naplóírás mindezt élvezetessé teszi. Ismerj meg három naplózási technikát, amelyek segítségével helyreállíthatod az érzelmi egyensúlyodat. 

TÖLTSD LE AZ ÚTMUTATÓT