Beszélgessünk

BLOG

A négy leggyakoribb kihívás a naplóírással kapcsolatban (2. rész)

belső kritikus jóllét személyiségfejlesztés szokásépítés tudatosság önismeret

Az előző bejegyzésben két olyan gyakori nehézségről írtam, amelyek miatt sokan nem mernek belevágni a naplóírásba, annak ellenére, hogy tisztában vannak a fizikai, mentális és lelki jóllétre gyakorolt pozitív hatásaival. Ebben a blogbejegyzésben a naplóíráshoz kapcsolódó két további gyakran felmerülő kihívást fogok bemutatni, és azt is megmutatom, hogyan lehet ezeket leküzdeni.

3. Következetesség

"Ha kihagyok egy napot, akkor rosszul érzem magam, és legszívesebben feladnám az egészet."

Ha Te is éreztél már így egy új rutin bevezetése közben, akkor nem vagy egyedül. Egy új szokás kialakításakor sokszor tapasztalhatunk belső ellenállást, ami le akar téríteni minket az útról, és vissza akar terelni a komfortzónánkba. Ez egy természetes érzés, még akkor is, ha tudjuk, hogy a gyakorlat pozitív hatással lesz az életünkre – sőt, az ellenállás akkor a legnagyobb, ha tudjuk, hogy az új rutin jót tesz nekünk.

Ilyenkor arra van szükség, hogy egy kicsit több empátiát gyakoroljunk önmagunkkal szemben. Ha kihagysz néhány napot (vagy akár néhány hetet), ugyanolyan kedvesen és együttérzőn beszélj magaddal, mint ahogyan egy barátoddal vagy egy gyermekkel tennéd. Aztán ismerd el a fejlődést, amit elértél, és kezdd elölről a gyakorlást.

Azt is átgondolhatod, hogy milyen más szokáshoz tudnád hozzákapcsolni a naplóírást, hogy könnyebben a mindennapjaid részévé váljon. Összekötheted például a reggeli kávézással, vagy szánhatsz rá néhány percet testedzés után vagy lefekvés előtt.

Tapasztalataim szerint az is segít, ha beruházol egy olyan naplóba és íróeszközbe, amelyeket örömmel használsz.

4. Perfekcionizmus

"Soha nem tudom, mit írjak a naplómba”, „félek, hogy hibázok”, „azt szeretném, hogy minden naplóbejegyzés jelentsen valamit."

Magadra ismersz? A naplóírás esetében különösen fontos, hogy ne a tökéletességre, hanem a fejlődésre fókuszáljunk. A naplóírásnak nincs helyes vagy helytelen módja. Próbáld nyitottsággal és kíváncsisággal szemlélni a naplóírás során felbukkanó gondolataidat és érzéseidet, és hagyj magadnak teret, hogy szabadon írhass, anélkül, hogy a nyelvtani, helyesírási szabályok vagy az íráskép miatt aggódnál.

Ha nem tudod, miről akarsz írni, ne aggódj, ez egy nagyon gyakori kihívás. Érdemes ilyenkor egy egyszerű gondolatindító kérdéssel kezdeni, például: "Mi az, amire figyelnem kell?" vagy "Mi hoz örömet az életembe mostanában?".

Kezdő naplóíróknak szoktam javasolni, hogy állítsák be öt-tíz percre az időzítőt, és utána amennyire lehetséges, próbáljanak meg folyamatosan írni, amíg le nem jár az idő. Ha sok zavaró gondolat bukkan elő ilyenkor (pl. „nem tudom, miről írjak” vagy „kényelmetlenül érzem magam”), akkor ezt is nyugodtan írjuk le. Így tudjuk a legkönnyebben felismerni a belső kritikus részünk hangját, amelyet sokan már olyan régóta hallgatnak, hogy fel sem tűnik a létezése. Ha ez a személyiségrész kellő figyelmet kap, akkor elcsendesedik, és helyet ad a bölcsebb énünknek, amelyhez a naplóírás során kapcsolódni szeretnénk.

Ha szívesen kipróbálnád a naplóírást, de bizonytalan vagy abban, hogy hogyan is állj neki, akkor a vezett naplóírás hatékony módszer lehet számodra. A vezetett naplóírást az online workshopjaimon tudod kipróbálni, amelyeket úgy terveztem meg, hogy segítsenek túllépni ezeken a gyakori naplóírási akadályokon.

Tudj meg többet a Naplóíró Workshopokról

ÍRD KI MAGADBÓL A PROBLÉMÁIDAT - Ingyenes Naplózási Útmutató

Az önismereti munka nehéznek tűnhet, de a naplóírás mindezt élvezetessé teszi. Ismerj meg három naplózási technikát, amelyek segítségével helyreállíthatod az érzelmi egyensúlyodat. 

TÖLTSD LE AZ ÚTMUTATÓT