Beszélgessünk

BLOG

Hogyan tudod jobban kezelni a nehéz érzéseket?

jóllét naplóírás stresszkezelés személyiségfejlesztés tudatosság érzelemszabályozás önismeret

"Hogyan tudom jobban kezelni a nehéz érzéseket?" Ezt a kérdést tettem fel magamnak néhány évvel ezelőtt, amikor észrevettem, hogy a lelkileg megterhelő időszakokban sokszor az érzelmeim hatása alá kerültem, ami aztán egy terméketlen és negatív spirálba sodort. Most is, mint oly sokszor korábban, a naplóírás hozta el a várva várt segítséget.

A coaching tanulmányaim során felfedeztem egy egyszerű, ötlépéses módszert, amellyel néhány perc alatt az "ez most túl sok" állapotból a "mindez nagyon is kezelhető" állapotba kerültem.

Ezt a gyakorlatot "Érzelmi Gyorssegélynek" neveztem el, és az Írd ki magadból a problémáidat című útmutatóban részletesen bemutatom, hogyan tudod alkalmazni.

Néhány példa a naplómból, amikor ez a módszer segített megnyugodni: 

  • amikor kételyek gyötörtek a munkámmal kapcsolatban,
  • amikor úgy éreztem, hogy összecsapnak a fejem fölött a hullámok,
  • amikor félelem vagy szorongás tört rám,
  • amikor egy stresszes helyzettel próbáltam megbirkózni,
  • amikor egy nehéz beszélgetést kellett lefolytatnom,
  • amikor igazságtalanság ért,
  • amikor dühös voltam valakire,
  • amikor az élet nem úgy alakult, ahogy reméltem vagy terveztem,
  • és még sok más hasonló helyzetben.

Az „Érzelmi Gyorssegély” segít abban, hogy lelassuljak, azonosítsam az érzéseimet, észrevegyem a negatív gondolataimat, és eldöntsem, hogyan akarok reagálni.

Ez az eszköz sokszor életmentő volt számomra. Olyan helyzeteket, amelyek feldolgozása korábban órákig vagy napokig tartott volna, most már néhány perc alatt tudok kezelni. Az évek során az „Érzelmi Gyorssegély” az egyik kedvenc naplózási technikámmá vált, amelyet minden ügyfelemnek megtanítok.

Ha úgy érzed, hogy ez a módszer Téged is támogatni tudna az érzelmi egyensúlyod fenntartásában, akkor töltsd le az alábbi ingyenes útmutatót, és próbáld ki a gyakorlatot.

ÍRD KI MAGADBÓL A PROBLÉMÁIDAT - Ingyenes Naplózási Útmutató

Az önismereti munka nehéznek tűnhet, de a naplóírás mindezt élvezetessé teszi. Ismerj meg három naplózási technikát, amelyek segítségével helyreállíthatod az érzelmi egyensúlyodat. 

TÖLTSD LE AZ ÚTMUTATÓT